Portale randkowe cieszą się coraz większa popularnością – pozwalają w wygodny i bezstresowy sposób odnaleźć potencjalnego partnera. Zapoznaj się z listą zalet internetowego randkowania.
Randka w domowym zaciszu daje wspaniałe pole do popisu! Autorki blogów Karmelowy, Cukry Proste i Oobżarciuch proponują przepis na deser idealny do zaserwowania podczas romantycznej kolacji – lekki i pełen witamin bo owocowy, a jednocześnie z dużą ilością czekolady, która jak wiadomo jest doskonałym afrodyzjakiem, bo zawiera fenyloetyloaminę, związek uwalniany podczas zakochania się.
Przepis na deser nr 1- Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami
Łatwa dlatego, że nie trzeba robić i wstępnie wypiekać ciasta na tartę, a zrobienie nadzienia zajmie dosłownie 10 minut. Ogólnie rzecz biorąc jest to tarta, której podstawę stanowią rozkruszone herbatniki z migdałami, z czekoladowym nadzieniem z odrobiną startej skórki pomarańczowej, a to wszystko podane ze świeżymi truskawkami. Jej bardzo dużym plusem jest to, że nie jest za słodka, gdyż używamy czekolady gorzkiej, wymieszanej ze śmietanką, która łagodzi jej smak. Polecam!
Tarta czekoladowo-pomarańczowa (8 porcji)
Składniki na podstawę:
150 g herbatników
50 g masła,roztopionego
50 g całych migdałów (ewentualnie mogą być też płatki)
Składniki nadzienie:
200 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao pow. 50%) posiekanej
300 ml śmietanki 18 %
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g masła
Do podania:
100 g truskawek pokrojonych na plasterki (lub więcej jak lubisz)
Przygotowanie podstawy:
Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z migdałami na drobne okruszki.
Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło, aż powstanie lekko wilgotna masa.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, a w międzyczasie wylep powstałą masą okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) i wstaw do lodówki na 20 min.
Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz 12-15 minut, następnie wyjmij do ostudzenia.
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku najlepiej z grubym dnem podgrzej 200 ml śmietanki, do momentu pierwszych bąbelków zapowiadających wrzenie.
Dodaj czekoladę i masło,mieszając trzepaczką doprowadź do ich rozpuszczenia cały czas podgrzewając.
Następnie dodaj skórkę pomarańczową, resztę śmietanki, dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do wystudzenia. Masa powinna być w miarę gęsta, ale jeszcze lejąca.
Końcowe przygotowanie tarty:
Do wystudzonej podstawy wlej wystudzone nadzienie czekoladowe i rozprowadź je równomiernie.
Wstaw całość do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na noc.
Wyjmij tartę z formy i udekoruj truskawkami bezpośrednio przed podaniem.
Przepis na deser nr 2 – Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki (na tortownicę 23 cm):
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady
· 1 tabliczka mlecznej czekolady
· 1 kostka masła
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· ok. 300 g malin
· cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółta oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając do nich cukier. Dodać żółtka. Do piany delikatnie wmieszać ostudzoną masę czekoladową. Całość wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec ok. 45 min.
Przed podaniem na ciasto wysypać maliny i prószyć cukrem pudrem.
Przepis na deser nr 3 – Pijane gruszki, czyli przepis na deser dla dorosłych
Składniki:
· 4 gruszki
· wino czerwone wytrawne
· laska cynamonu
· laska wanilii
· kilka goździków
· sok z 1 pomarańczy
· czekolada deserowa
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, laskę wanilii, goździki
i wyciskamy sok z pomarańczy, wszystko podgotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy od spodu gniazda nasiennie, nie przecinając gruszek. Wkładamy gruszki do wina i gotujemy je, aż zmienią kolor na bordowy i będą miękkie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki podajemy na ciepło polane czekoladą.
A jaki jest Twój przepis na deser dla dwojga? Podziel się z nami i napisz komentarz!